Lichaamsgerichte coaching

Hoe reageert jouw lijf
als je iets zegt, denkt of voelt?

Vind je het lastig om te voelen wat je wilt?
Of om je grenzen aan te geven?
Wil je weer openstaan voor intimiteit en aanraking, maar weet je niet hoe te beginnen?
Wil je meer in contact komen met je lichaam, en met jezelf?
Wil je je verbinden met anderen, zonder jezelf te verliezen?

Wat is Lichaamsgerichte coaching?

Lichaamsgerichte coaching is een vriendelijke en aandachtsvolle methode om waar te nemen wat er in je lijf gebeurt als je iets doet, zegt, denkt of voelt. Dit geeft je informatie over hoe je situaties ervaart en welke keuzes je daarin wilt maken

Wat gebeurt er in je lijf, als een vriend iets van je vraagt waar je geen zin in hebt?
Wat gebeurt er in je lijf, als een collega een project krijgt wat jij heel graag wilde doen?
Wat gebeurt er in je lijf, als je partner je verwent, maar het is niet waar je zelf zin in had?

Welke gedachten komen op?
Hoe voelt het in je buik?
Wat doet je ademhaling, en je hartslag?

“Met oefeningen in aandacht, aanraking en uitspreken, ontdek je wat jouw lichaam je wilt vertellen. Zonder oordelen.”

Bewust worden van lichaamssignalen
De manier waarop ons lichaam reageert, noem ik lichaamssignalen. Als je je heel blij voelt, wil je misschien ‘een gat in de lucht springen en je geluk van de daken schreeuwen’. Die uitdrukkingen zijn er niet voor niks. Als je je angstig voelt, wil je je misschien heel klein maken, onder een deken kruipen en je adem inhouden. Dit zijn hele duidelijke en zichtbare reacties van je ‘systeem’, van je lichaam. Veel lichaamssignalen of neigingen zijn minder duidelijk.

Als je je inhoudt om iets te zeggen, drukken je lippen vaak op elkaar of ga je je kaken klemmen. Wanneer iemand zijn stem verheft, beweeg je misschien iets naar achteren zonder dat je dat door hebt. Deze kleine reacties van je lijf zijn makkelijk over het hoofd te zien, omdat we vaak geleerd hebben om iets niet te voelen.

Jouw lichaamswijsheid
Samen vormen deze signalen je lichaamswijsheid: het geeft je informatie over jezelf. Meer bewustwording en begrip van die signalen helpt je om te voelen wat je wel en niet wilt. Hierdoor wordt het makkelijker om keuzes te maken die bij jou passen. In relaties, vriendschappen, intimiteit, seks, en andere aspecten van je leven.

Waar helpt Lichaamsgerichte coaching bij?

Lichaamsgerichte coaching helpt je om lichaamssignalen te (her)kennen, waarderen en vertrouwen. Daardoor kun je beter in het moment voelen wat je wensen en grenzen zijn. Je Ja’s en Nee’s worden duidelijker en makkelijker om uit te spreken.

Dichter bij je gevoel
Je lichaam is niet alleen een handige tool om te voelen wat je wilt, het is ook een groot onderdeel van jou als persoon. Meer in contact zijn met je lijf, geeft je daarom een diepere connectie met jezelf, en met je gevoel. Met wat belangrijk is voor jou.

Grenzen voelen en aangeven
Stel, een vriend vraagt of je iets wilt doen en je zegt ‘Ja’. Toch voel je weerstand als je het doet. Dan heb je mogelijk je grens niet opgemerkt in het moment van de vraag. De coaching helpt je in het moment opmerken hoe je lijf reageert op een voorstel of situatie (bijv. gedachten die opkomen, spanning, ontspanning, beweging) en ontdekken wat je nodig hebt om dit op tijd aan te geven.

Voelen wat je wilt
Stel, je partner vraagt hoe je aangeraakt wil worden. Als je geen idee hebt wat je wilt, ben je misschien geneigd om hetzelfde als de vorige keer te vragen. Wat niet verkeerd is, maar het kan interessant zijn om andere manieren te ontdekken om te voelen wat je wilt in het moment. Dit kun je leren en oefenen met de coaching.

“Als je meer in contact komt met je lichaam, wordt het makkelijker om te voelen wat je wilt in het moment.”

Jezelf uitspreken
Vragen om wat je wilt kan heel kwetsbaar voelen. Door dit te oefenen met kleine stapjes in een veilige omgeving in de coaching, leert je systeem een nieuw patroon aan. Dat het veilig is om te zijn wie je bent, en om aan te geven wat je (niet) wilt, zonder dat je de verbinding met iemand hoeft kwijt te raken.

Rust in je hoofd
Ook gedachten zie ik als lichaamssignalen. Ons prachtige brein geeft ons veel wijsheid. Echter, soms is deze ‘wijsheid’ meer een verkapt beschermingsmechanisme. Een gedachte als ‘wat zullen ze wel niet van me denken als ik dit doe’ kan je beschermen om niet voor schut te staan bij anderen. Maar het weerhoudt je ook om nieuwe dingen uit te proberen.

Stressvolle gedachten leveren spanning in je lichaam op. Haal ik die deadline wel? Vind mijn partner me nog wel aantrekkelijk? De coaching helpt je deze gedachten te herkennen en te erkennen, zodat je er iets mee kun. Het geeft je de keuze: waar wil je je aandacht op richten? Op de niet-helpende gedachten, of op wat er werkelijk is, hier en nu?

“Hoe we denken over dingen, heeft een effect op ons lichaam.”

Met oefeningen in aandacht, aanraking en uitspreken, kunnen we ons lichaam en systeem laten ontspannen en ervaren dat het veilig is om onze behoeften, verlangens en gezonde grenzen te voelen en aan te geven.

Wat ik fijn vond aan de sessies was dat het me iets nieuws heeft laten ervaren wat ik heel prettig vond. Ik wist niet dat ik op die manier kon openen. En wat hielp, is dat het heel veilig aanvoelde. Irene wekt vertrouwen en een gevoel van veiligheid op, en nodigt je uit stappen naar voren/buiten te nemen.
irenebuur-peaceofme4
Eva
34 jaar

Hoe ziet een sessie eruit?

In een (online) sessie Lichaamsgerichte coaching starten we met een paar minuten om te ‘landen’: we nemen wat tijd om meer aanwezig te zijn in het moment, en om te voelen bij waar je aan wilt werken. 

Praten en aanraking
De ene keer zullen we meer praten, en nodig ik je uit om te voelen hoe je lichaam daarop reageert. Andere keren zullen we meer oefeningen doen, met of zonder aanraking, om je meer met jezelf en je lichaam te verbinden. In mijn sessies kun je alle kleren aanhouden. Tussen de sessies door geef ik je oefeningen mee die je thuis kunt doen.

Van oude naar nieuwe patronen
Tijdens de sessies kunnen we de patronen en blokkades tegenkomen die je lichaam heeft gecreëerd om je te beschermen, voor whatever reasons. Blijkbaar was het op enig moment veiliger voor je systeem om iets niet te ervaren of te voelen, dan om dat wel te doen. Met oefeningen in aandacht, aanraking en uitspreken, kunnen we je lijf en systeem langzaam laten wennen dat het veilig is jezelf te uiten, en om prettige sensaties vol te mogen ervaren.

Emoties
Het is heel normaal als er emoties opkomen als je meer in contact komt met je lichaam. En met datgene wat je weerhoudt van het genieten van verbinding of van prettige sensaties. Ik bied een veilige plek aan waar je kunt zijn met wat er is. Als dat op enig moment ‘teveel’ voelt, kan ik je op zachte manieren helpen om je systeem zich weer veilig te laten voelen.

Dit is voor jou als:

  • Je het lastig vindt om te voelen wat je wilt
  • Of om je grenzen aan te geven
  • Je verbinding wilt met anderen, zonder jezelf te verliezen
  • Je meer in contact wilt komen met je lichaam en met jezelf
  • Je weer wilt openstaan voor intimiteit en aanraking, maar weet je niet hoe te beginnen

Als je je herkent in bovenstaand, of het maakt iets los in je, kan het interessant zijn om dit te onderzoeken in Lichaamsgerichte coaching. 

Worstel je ook met thema’s als seks en intimiteit lees dan eens verder bij Intimacy Coaching.

Praktische zaken

Goed leren voelen en meer bewustzijn krijgen op je lichamelijke ervaring kost tijd, aandacht en oefening. Je systeem heeft ruimte nodig om zich op een ontspannen manier te openen. Bij te veel druk zal het langer duren om te ontspannen en open te staan voor verandering. Dit is waarom ik mijn aanbod op de volgende manier heb ingericht:

  • 2x een sessie van 60 minuten per maand
  • Begeleiding in zelfreflectie en email support tussen de sessies
  • Minimale duur van 3 maanden (6 sessies)

Investering:

€ 200 per maand

Ik geef mijn sessies online via Zoom. Er is een beperkt aantal plekken voor live sessies.

Lichaamsgerichte coaching aanvragen

Als je wilt ervaren hoe het is om mij als coach te hebben, dan kun je via onderstaande knop een gift-sessie bij me inplannen. Dit is een volwaardige 1 uur durende online coachsessie, geen kennismakingsgesprek. Het is mijn gift aan jou, zonder verdere verplichtingen.

Mochten we ons beiden direct enthousiast voelen om langer samen te werken, dan plannen we een apart moment in om dit verder te bespreken. Als dit goed voor je klinkt, plan dan jouw gift-sessie via onderstaande knop in.